Van eigen gebit naar kunstgebit

U krijgt een kunstgebit.
Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken, dat is dus een grote 
verandering. Uw kunsttanden zijn ook erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw eerst blikvanger zijn uw tanden.

Het trekken van kiezen en tanden

Meestal gebeurt het trekken van tanden en kiezen niet in één keer. Eerst worden de kiezen getrokken en pas later de tanden. Die blijven dus voorlopig staan, zodat u niet zonder tanden zult lopen. Meestal zit er enkele weken tussen het trekken van de kiezen en de tanden. Het tandvlees krijgt in de tussentijd de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen. Het is een beetje behelpen met eten. U kunt het beste zacht voedsel eten als de wonden nog niet zijn genezen. Daarna kunt gewoon weer eten wat u gewend bent. U kauwvermogen zal minder zijn.

Een afdruk maken

Er wordt eerst een afdruk gemaakt door de tandarts voordat de tanden getrokken worden.
Dat gebeurt met behulp van een afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal.
In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Er ontstaat dan een gipsmodel.
Van kunsthars wordt er een goed passende afdruklepel gemaakt. Om een nog nauwkeuriger gipsmodel te krijgen wordt er nog een afdruk gemaakt. Uw kunstgebit wordt hierop gemaakt.

Het kunstgebit wordt direct geplaatst

De immediaatprothese, het kunstgebit, wordt meteen in de mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. Direct over de verse wonden heen. U vindt dit misschien een vreemd idee maar het heeft een groot voordeel. Het kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.
U moet waarschijnlijk erg wennen als u in de spiegel kijkt. Beoordeel pas na een paar dagen hoe u er met uw nieuwe tanden en kiezen uitziet. Het moet even wennen.

De eerste dag

De eerste dag zit het kunstgebit waarschijnlijk niet meteen lekker. Het kan soms pijn veroorzaken of klemmen. U mag het niet uit uw mond. Het tandvlees kan gaan zwellen als u het er toch uit haalt en zal het kunstgebit niet meer goed in uw mond passen.

Nabloeden

De wonden kunnen de eerste uren nog een beetje nabloeden na het trekken van de tanden. Uw speeksel kan rood kleuren. Dit stopt vrij snel. Het speeksel neemt ook weer de normale kleur aan. Het betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. U kunt ook beter de eerste 24 uur niet spoelen. In de wonden vormen zich bloedstolsels. Deze stolsels laten los als u spoelt en begint het bloeden opnieuw. U mag wel drinken. er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat.. Waarschuw dan uw tandarts. Ook als u pijn houdt. Neem niet zomaar een pijnstiller in, sommige pijnstillers kunnen het bloeden verergeren. 
U mag het kunstgebit pas na de eerste dag uit uw mond halen. Het hangt af wat u met uw tandarts heeft besproken of hij dat doet of dat u het zelf doen. Wees voorzichtig voor de wonden als u het zelf mag doen. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. U kunt heel voorzichtig spoelen met lauw water om uw mond te reinigen. U kunt hier eventueel een beetje zout bij doen. Ook kunt u bij de drogist een mondspoelmiddel met chloorhexidine, Perio-Aid of Corsodyl, aanschaffen en deze gebruiken. De wonden beginnen na een paar dagen te genezen en zal de pijn verdwijnen. Langzaam aan zult u aan het kunstgebit wennen. Dat vraagt tijd. Heeft u veel moeite met het wennen aan uw kunstgebit, vraag uw tandarts dan om advies. 

Eten

Het is wat onwennig om met uw kunstgebit te eten. In het begin zult u zeker voorzichtig aan doen. 
U ervaart zelf wat wel en niet kan. Eet de eerste dagen zacht voedsel, zoals gehakt, zacht fruit en puree. 
Enkele dagen erna kunt een stukje vis en een aardappel proberen. Weer wat later kunt vlees en een appel eten. Stukken afbijten met uw kunstgebit kunt u beter niet doen. Snijd het voedsel in stukjes en kauw rustig. 

Praten

In het begin praat u wat onwennig met uw kunstgebit. Het kan zijn dat u slist. Bepaalde klanken klinken anders dan u was gewend. Het is normaal. Uw mond moet nog wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Na enkele dagen gaat het een stuk beter. 

Regelmatig schoonmaken

Ht kunstgebit is nu nog mooi en nieuw. Dat wilt u natuurlijk graag zo houden. U moet net als u bij uw eigen tanden en kiezen ook het kunstgebit goed verzorgen. Reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd. Gebruik hier een speciale protheseborstel voor met water om het kunstgebit goed te reinigen. 
Reinig dagelijks uw kunstgebit met een bij de drogist of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel.

Controle

Het is aan te raden om één keer per twee jaar naar de tandarts te gaan om pijn te voorkomen en om loszitten van uw kunstgebit tijdig te kunnen constateren. Ga ook als u geen klachten heeft. Uw kaken slinken heel ongemerkt. U tandarts zal in na verloop van tijd het kunstgebit aan moeten passen.