Tandsteen is verkalkte tandplaque en kan alle kleuren van de regenboog hebben. Tandsteen met een bruinige of zwarte kleur noemen we vaak ‘aanslag’. Deze kleur wordt veroorzaakt door kleurstoffen uit voeding, drank of tabakswaren. Niet alleen boven de rand van het tandvlees, de zichtbare plaatsen, kan tandsteen ontstaan maar ook onder het tandvlees, het niet zichtbare deel. Tandsteen verwijderen gebeurt om tanden te ontdoen van de ruwe laag waarin bacteriën zich kunnen nestelen.
Tandsteen onder het tandvlees is het meest schadelijke tandsteen. Wordt het tandsteen onder het tandvlees niet verwijderd dan kan het op den duur kaakbotverlies veroorzaken door een ontstekingsproces. Hierbij kunnen uiteindelijk tanden en kiezen los gaan staan. Met name bij de grote kiezen loopt men hier risico op. Deze ontsteking is gerelateerd aan allerlei lichamelijk ziektes. Veel mensen vinden het belangrijk dat hun voortanden mooi schoon worden gemaakt terwijl het qua gezondheid veel belangrijker is om aandacht te schenken aan de kiezen.
Tandsteen kan worden verwijderd bij de tandarts, assistente of mondhygiënist. Steeds vaker zie je dat tandartsen enkel een klein beetje tandsteen verwijderen in enkele minuten tijdens de controle en als het meer werk is dan doet de mondhygiënist het. De mondhygiënist vertelt dan tevens hoe u het tandsteen en de bijbehorende tandvleesontsteking voortaan kunt voorkomen. Soms is de ontsteking zo ernstig dat er een heel onderzoek en stappenplan bij hoort.
Het tandsteen verwijderen kan op verschillende manieren. Het kan handmatig gebeuren met zogenaamde scalers en curettes en met een tandsteenapparaat. Met de hand is het voor de behandelaar intensiever maar heeft u niet het nare geluid van het apparaat en ook geen water gespetter. U hoort het instrument wel krassen op uw tanden. Dit klinkt voor u vrij hard omdat het via uw kaakbot direct in uw oor is. Het kan soms klinken alsof u op een grindpad loopt. Of het pijnlijk is, is per persoon zeer verschillend. Sommige mensen vinden het zelfs prettig. Hetzelfde geldt voor het tandsteenapparaat, ook dat kan fijn voelen, maar als u gevoelig bent voor koud water is het niet prettig. Beide manieren bereiken hetzelfde schone resultaat, maar tegenwoordig blijkt steeds meer dat het apparaat minder schade van het oppervlak zal geven dan een handinstrument. De schade die zou kunnen optreden bij het gebruik van het handinstrument is zeer minimaal maar toch moet hier voorzichtig mee worden omgegaan.
Bron: https://www.tandarts.nl/