Slechte adem

Iedereen wil een frisse adem. De meeste mensen met een slechte adem merken het zelf niet. Het wort ook halitose genoemd. De omgeving merkt het wel. Sommige mensen worden er zo door gehinderd in hun sociale en intieme contacten. Vraag het aan uw partner of een ander vertrouwd persoon, uw tandarts of de mondhygiënist. Iemand met halitose ruikt altijd uit de mond. Het heeft niets te maken met wat u eet of het drinken van alcohol. Een slechte adem zegt niets over een goede of slechte smaak in de mond.

Door bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van de tong is de boosdoener. Dit noemen wij tongbeslag. Het ruikt onaangenaam doordat de bacteriën zwavel produceren.

Halitose is geen zeldzaam verschijnsel. Het komt bij één van de zeven mensen voor. Het gaat niet vanzelf over. In de meeste gevallen is het éénvoudig te verhelpen.

Wat kun je doen aan een slechte adem en wat zijn de oorzaken?
Dranken, voeding en roken. Word er bijvoorbeeld uien, knoflook of kruiden gegeten of er is gerookt dan kan er een onaangename lucht worden uitgeademd. Dit is van tijdelijke aard en kunt u het maskeren en voorkomen. U kunt iets eten of drinken om de onaangename lucht te maskeren. Bijvoorbeeld suikervrije kauwgom of poetsen met een verfrissende tandpasta.

Bacteriën achter op de tong
Bacteriën in de voedselresten op het achterste van uw tong produceren zwavel. Op een ruwe tong is er meer kans op tongbeslag en dus op halitose. Jongeren hebben minder tongbeslag dan ouderen. Oplossing Schraap in vijf keer de bacteriën van de tong af met een tongreiniger. Hoe verder u achter op de tong kunt komen hoe beter u het weghaalt. Doe dit ’s-Ochtends en ’s-Avonds dus twee keer per dag. Soms is het nodig om een gorgelmiddel of een spray te gebruiken. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.