Kiespijn

Waar komt kiespijn vandaan en wat kun je er tegen doen?

Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en komt in verschillende varianten voor. De pijn kan continu aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook wegtrekken en komt weer naar voren tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende kiespijn is het belangrijk dat u contact opneemt met uw tandarts.


Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben. Bij een hevige verkoudheid waarbij de holtes verstopt zijn kan als symptoom kiespijn ontstaan. Deze vorm van kiespijn gaat meestal vanzelf weer over als de verkoudheid ook weer is verdwenen. Wanneer de kiespijn langer aanhoudt en het geeft een kloppend gevoel, dan kan het zijn dat de zenuw is geïrriteerd. Dit kan ontstaan door een gaatje, maar een een ontstoken zenuw kan ook kiespijn veroorzaken. En zelfs een ontstoken wortelpunt kan de boosdoener zijn van kiespijn. Echter zijn dit drie oorzaken die alleen bij de tandarts kunnen worden vastgesteld.


Bij een aanhoudende pijnklacht, waarbij koud, warm en zoet de kiespijn verergerd, is het van belang dat u een afspraak maakt met de tandarts. Tot de tijd dat u bij de tandarts terecht kunt, kunt u tegen de kiespijn pijnstillers gebruiken om de kiespijn te verzachten of om de nacht door te komen. Om de oorzaak van de kiespijn echter goed te kunnen lokaliseren wordt er aangeraden om een paar uur voor het tandartsbezoek geen pijnstiller meer te gebruiken. Tijdens het onderzoek zullen er foto’s van de kiezen gemaakt worden en zal de tandarts meerdere keren op de kiezen tikken om zo de bron van de kiespijn te lokaliseren. Op de foto’s kan naar voren komen dat de kiespijn is ontstaan door:

  • een lekkende vulling;
  • een gaatje (cariës);
  • een ontstoken zenuw in het wortelkanaal;
  • een ontstoken wortelpunt.
  • Aan de hand hiervan bepaalt de tandarts welke behandeling nodig is om u van uw kiespijn af te helpen.

bron:www.tandartsinformatie.nl/sb/kiespijn/