Facing

Als iemand bij de tandarts komt met de vraag of er iets gedaan kan worden aan de scheef staande tanden zal de tandarts eerst onderzoek moeten doen naar de tanden. De tandarts kijkt dan naar de stand van de tanden boven en de stand van de tanden onder. Maar ook niet te vergeten de stand van de boventanden ten opzichte van de ondertanden. De tandarts inspecteert de gezondheid van de tanden: veel of weinig vullingen en wel of niet de aanwezigheid van kronen/bruggen. Aan de hand van deze gegevens kan de tandarts, samen met de patiënt eventueel een facing voorstellen.

Facings wordt veel in de media besproken, in de volksmond ook wel schildjes genoemd omdat er (meestal) alleen aan de voorkant van de tand geslepen wordt. De tandarts en de patiënt kunnen dan voor 2 keuze mogelijkheden gaan;
1.    De tandarts maakt na het slijpen direct in de mond de facings met behulp van tandkleurig materiaal (composiet);
2.    De tandarts maakt na het slijpen een afdruk van de tanden en de tandtechnicus zal met composiet of met porselein de facings maken.
Uw tandarts zal u vertellen waarom welke facing het beste bij uw tanden past.

Facings zijn bij scheeefstand alleen mogelijk als de tanden niet te scheef staan ten opzichte van elkaar. Teveel slijpen van de tanden geeft risico’s voor de zenuw van de tand en dat is natuurlijk onomkeerbaar. Want weg is weg!