Een gezond gebit, drinken en eten.

Het glazuur van uw tanden en kiezen kan door voedingsmiddelen worden aangetast.
Dat is op zich geen probleem. Na verloop van tijd hersteld het gebit zichzelf.
Het speeksel speelt daarbij een belangrijke rol.
Het zuur wordt geneutraliseerd door het speeksel en heeft zo een beschermende werking.
Uw gebit heeft onvoldoende kans om te herstellen als u meerdere keren per dag eet.
Als u de hele dag door bepaalde dranken drinkt en eet is dat nadelig voor uw gebit

Er zitten suikers en zetmeel in vrijwel al ons drinken en eten.
Tandplak bestaat uit bacteriën ne producten van bacteriën.
In de mond worden suikers en zetmeel omgezet in zuren.
Gaatjes in het gebit worden veroorzaakt door die zuren. In de volgende producten zitten zetmeel:
Aan veel voedingsmiddelen worden suikers toegevoegd.
Zoals frisdrank, snoep en koek. Er zitten ook natuurlijke suikers in producten, bijvoorbeeld in fruit.
In crackers, brood, aardappels, pasta’s en peulvruchten zit zetmeel.
Gebruikt u vaak voedingsmiddelen waarin zetmeel en suiker zit
dan loopt u een groter risico op gaatjes in uw kiezen en tanden.

De invloed door het drinken van dranken op uw gebit.

In yoghurtdrank, frisdrank, wijn en vruchtensap zitten behalve suikers ook zuren die gaatjes veroorzaken.
Uw gebit kan hierdoor slijten. Het slijten heet tanderosie. Het is een sluipend proces dat niet makkelijk te herstellen is.
Tanderosie ontstaat niet alleen door de hoeveelheid zure producten u drinkt of eet Maar hoe vaak u dat doet en hoe lang u de zure producten in uw mond houdt. Des te groter is de kan op tanderosie. Als tanderosie niet wordt bestreden dan kunnen zuren het tandglazuur en vervolgend het blootliggende tandbeen oplossen. Gewone thee, koffie of water en dit zonder suiker is niet schadelijk voor uw gebit.

Om gaatjes te voorkomen dan kunt u het beste drie hoofdmaaltijden per dag en vier een tussendoortje nemen in de vorm van eten of drinken. Op die manier krijgt het gebit voldoende kans om te herstellen.

Er zitten suikervervangers in zoetjes of suikervrije lightproducten. Zij veroorzaken geen gaatjes.
Maar in lightdranken zitten evenveel zuren als in gewone frisdranken. De kans op slijtage van uw gebit als gevolg van zuur is bij lightfrisdrank even groot als bij gewone frisdrank.

De slijtagekans van tanden en kiezen kan verkleint worden door niet te vaak producten te eten of drinken waarin zuren voorkomen. Voor het tandenpoetsen geen zure producten tot u nemen. Het tast het tandglazuur aan.
De tandpasta en de borstel hebben een schurende werking. U poetst het glazuur gemakkelijk weg als u direct na het eten of drinken poetst. Uw gebit kan hierdoor sneller slijten. Als u meteen gaat poetsen nadat u heeft overgegeven dan slijt uw gebit ook sneller, geef hierbij ook het gebit de tijd om te herstellen.

De meeste invloed op de aantasting van uw gebit is het aantal tussendoortjes wat u neemt.
Een stuk fruit is beter dan zuurtjes, drop of ander kleverig snoepgoed. Bruine boterhammen, rauwe groenten, en fruit, dit soort voedsel waar u goed op moet kauwen zorgt ervoor dat de speekselvorming wordt gestimuleerd.
Gaatjes en gebitsslijtage kunnen ook veroorzaakt worden door veel dranken.

U activeert de productie van beschermend speeksel als u kauwgom kauwt.
Er zitten suikervervangers in de meeste kauwgom. Let op de verpakking en kies voor een suikervrije variant.
Xylitol is een natuurlijke zoetstof. Deze helpt tandplak voorkomen en Xylifresh kauwgom met 100 % xylitol wordt aanbevolen door Ivoren Kruis.

Fruit eten als tussendoortje?

Vers fruit onder andere een appel is een verstandig tussendoortje, ook al zitten hier natuurlijke suikers in.
Fruit wordt meestal in één keer opgegeten en is niet kleverig en zeer gezond.

Om uw gebit gezond te houden is het verstandig om tweemaal per dag uw gebit te poetsen met een fluoridetandpasta.
Op advies van uw behandelaar kunt u dagelijks flossdraad, tandenstokers en ragers gebruiken.

BRON: Ivoren Kruis