Drinken, eten en een gezond gebit

Het glazuur van uw tanden en kiezen kunnen door veel voedingsmiddelen worden aangetast.
Dat is op zich geen probleem. Na verloop van tijd hersteld het gebit vanzelf weer. Het is nadelig voor uw gebit om als u de hele dag door eet of bepaalde dranken drinkt. 

Er zitten bijna in al ons eten en drinken suikers en zetmeel. Tandplak  zet de suikers en zetmeel in de mond om in zuren. 
Dit veroorzaakt gaatjes. Aan veel voedingsmiddelen worden suikers toegevoegd, bijvoorbeeld aan koek, frisdrank en snoep.
In fruit zitten ook van nature suikers. In pasta’s, brood, crackers, aardappels en peulvruchten zit zetmeel.
U loopt een groter risico op gaatjes in uw tanden en kiezen als u vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zit.

In vruchtensap, yoghurtdrank, wijn en frisdrank zitten behalve suikers ook zuren. U proeft nauwelijks het zuur. Deze zuren tasten uw tandglazuur aan en daardoor slijt het gebit. Dit wordt tanderosie genoemd. Dit is een sluipend proces dat niet makkelijk te herstellen is. Hoe vaker u zure producten eet of drinkt hoe groter is de kans op tanderosie. 
Water, gewone thee en koffie zijn niet schadelijk voor uw gebit.

Wanneer u drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor eet of drinkt dan is de kans op gaatjes klein.
Uw gebit krijgt dan voldoende kans om zich te herstellen.

Neem een uur voor het tandenpoetsen geen zuur. Dit tast namelijk het tandglazuur aan. Als u direct na het eten of drinken uw tanden poetst dan kunt u gemakkelijk het tandglazuur wegpoetsen.  

Geef uw gebit de tijd om het te herstellen