/
  • De mondverzorging van uw kind

   08/11/2016
  • Poetsen: begin op tijd

   Zowel op hun melkgebit als op hun blijvende gebit hebben kinderen een minder sterk glazuur dan volwassenen. Het is daarom raadzaam om met poetsen te beginnen, zodra de eerste melktanden zijn doorgebroken. Houd met uw kind de volgende regels aan:

   1. Poets bij 1 jaar één keer per dag en vanaf het tweede jaar minstens twee keer per dag: 's-ochtends na het ontbijt en 's-avonds voor het slapen gaan.
   2. Gebruik tot 6 jaar een peuterfluoridetandpasta. Gebruik op advies van een professional aanvullende fluorideproducten, zoals tabletjes. Vanaf 6 jaar kan normale fluoridetandpasta worden gebruikt.
   3. Poets alle tanden en kiezen, maar ook het randje van het tandvlees.
   4. Poets zachtjes heen en weer.
   5. Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en veel haren. De borstel is aan vervanging toe, wanneer de haren uit elkaar gaan staan.
   6. Snoep verstandig. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op een dag tot hooguit zes à zeven om het risico van cariës te beperken. Suikers uit voedingsmiddelen en dranken worden namelijk direct omgezet in zuren die het glazuur bedreigen. Bij elke keer dat men iets eet of drinkt, ontstaat er een zuurstoot.
   7. Geef kinderen 's-nachts alleen water te drinken; zoete dranken, maar ook melk, dat verborgen suikers bevat, zijn dan uit den boze. Leer ze zo snel mogelijk uit een beker te drinken; drinken uit een zuigfles verhoogt de kans op gaatjes.

   Het is voor de ontwikkeling van het volwassen gebit erg van belang dat ook het melkgebit goed wordt onderhouden. Het melkgebit reserveert namelijk in de kaken de plaats voor de volwassen tanden en kiezen. Als melktanden eerder verloren gaan (bijvoorbeeld door slecht onderhoud), kunnen de blijvende tanden en kiezen scheef gaan groeien. In het ergste geval kunnen er kaakproblemen ontstaan. Bij voortijdig verlies van het melkgebit wordt de ontwikkeling van het blijvend gebit verstoord. Goed onderhoud van het melkgebit ligt dus aan de basis van een gezond en sterk volwassen gebit.

   bron: gebit.nl